Tab Nasil Okunur

. . . : : :   T a b    N a s ı l    O k u n u r ?   : : : . . .

   Tablature (tab) ,gitar için özel bir müzik notasıdır.Tab bir gitar nota özelliği olarak var olmuştur.Tab nota özelliğini bir sistem olarak algılamak doğru olacaktır.Tab nota sisteminde, nota bilmeye gerek duymadan çok basit şekilde anlaşılır bir nota türü olup evrenseldir.Dünyanın Her yerinde aynı şekilde kabul edilen kalıplar çerçevesinde okunur ve yazılır...Tab Sisteminde yazılan akor ve ya notalar Aşağıdaki bölümde belirttiğimiz şekilde gösterilir...

Aşağıda Tab Sisteminin Ana teması belirtilmektedir.Tab Sisteminde Tel dizilişleri Şekildeki gibidir.

e|-------------------------------1. Tel-----|
B|-------------------------2. Tel-----------|
G|-------------------3. Tel-----------------|
D|-------------4. Tel-----------------------|
A|-------5. Tel-----------------------------|
E|-6. Tel-----------------------------------|

Yukarıdaki tabloda belirttiğimiz gibi artık tab sisteminde ne şekilde tel dizilişi bulunduğunu öğrendik.Şimdi ise yapmamız gereken Bu olayı  bir örnekle açıklamak.

e|--------0-----------0-----|
B|------0---0-------0---0---|
G|---0--------0---0-------0-|
D|--------------------------|
A|--------------------------|
E|-0------------0-----------|
Metallica - Nothing Else Matters

    Yukarıda Metallica Grubunun Nothing Else Matters isimli parçasının tabları yer almakta.Bu şarkıyı seçme amacım ilk düzey için  gösterilmesi gereken  0 (sıfır) değerini içermesi. 0 değerinin anlamı ; 0  değerinin bulunduğu tele konulan 0  kadar boş vurmaktır. Demek istediğim şu ki ,Yukarıda bulunan parçada en başa denk gelen diğer deyişle bakıldığında size en yakın (sol baş) konumda bulunan 0 (sıfır)  , E (6.tel) telinde yer almaktadır.Demek oluyor ki 6. tele bir kere boş vuracağız.Sonra ise sırayı takip ederek gittiğimizde karşımıza  G (3.tel) çıkıyor.Bundan sonra sırasıyla ; B (2.tel) , e (1.tel) sonra tekrar B (2.tel) geliyor.Şimdi Pratik yapmaya başlayın... Tab da çalınan parçanın doğru çalıp çalmadığınızı kontrol etmek için Tab ın altındaki şarkının ismine tıklayınız.Mp3 formatındaki şarkıyı  indirdikten sonra kendi çaldığınızla karşılaştırıp eksik yönleri tamamlayınız.

    Şimdi ise başka örnekler ile öğrendiklerimiz pekiştirelim.Bunun yine Metallica grubunun  One adlı parçasının tab sistemini inceliyoruz..

e|-----------------------------------------|
B|-----------------------------------------|
G|---------------------------------------0-|
D|---4---0-----4---0-----4---0-----4---0---|
A|-2---2---------------2---2---------------|
E|-----------3---4---------------3---3-----|
Metallica - One

Aynı şekilde bu parçada temel kuralları göz önüne alıp incelediğimizde karşımıza bilinmeyen bir konu çıkıyor.Bunlar 2 , 4 , 3 gibi sayılar.Bunların anlamı ise gitarın perdelerini belirtmektedir.2 no 'lu değer 2 numaralı perdeye basılması komutunu verir.Peki hangi teldeki 2 no'lu perdeye?Bunun yanıtı sandığınızdan çok çok basit.Yukarıdaki Tab da Belirtilmiş olan ilk 2 değeri 5.Telde verilmiş.Yani bu demek oluyor ki 5. telde 2 no 'lu perdeye bas.Yine Sırasıyla kısaca ele alırsak.Sırasıyla  | 5. telde 2 no'lu perde | , | 4.telde 4 no'lu perde | , | 4.tele boş vur |, |6.telde 3.perde | vs...

Artık Tab Temeli Hakkında Geniş Bir bilgiye sahip olduk.Artık Tab ile Akor okuyup yazma faslına gelelim.Bunun için Artık 2 Dersimize geçebiliriz.

Anlatım 2

Tab ifadesi, bu yöntemin 1972 senesinde Pablo Tab tarafından ortaya atılmış olduğundan dolayı gelmiyor tabi ki, tablature kelimesinin kısaltılması sadece hepsi bu. Şu an bizim için nasıl yazılıp okunduğu önemli. Aslında çok basit bir mantık üzerine kurulu. Gitarın tellerini simgeleyen çizgiler üzerine, hangi perdeye basıldığını gösteren sayıların yerleştirilmesinden ibaret her şey.

Gitarımız 4,5,6 veya 7 telli olabilir ,dolayısı ile çizgi sayısı değişecektir. Örneğin 6 telli klasik bir gitar için şekilde gösterilen yatay çizgilerden en altta olanı gitarın 6. teli olan mi telini, bir üstündeki ise 5. tel olan la telini sembolize eder ve dizilim bu mantıkla kurulur.

Bunun yanında çizgiler üzerindeki sayılar hangi perdeye basıldığını gösterir. D’de 0 yazıyor olması herhangi bir perdeye basmadan tele boş vurulduğunu, 10 yazılmış olması ise o anda 10. perdeye basıldığını ifade eder. G ve D’de 10 ve 9 sayılarının aynı dikey eksende yazılmış olması bu perdelere aynı anda basıldığına işarettir. Bu tip yazılı metinlerde vuruşların belli olmayışı gitarist için çalmak istediği parçanın karmaşık rifflerinde zorlanmalara sebep olabilir, işte bu noktada devreye Guitar Pro girer ve şarkının nasıl çalındığını tempo taktirini dinleyiciye bırakarak nota nota gösterir.

Anlatım 3

TAB okumak son derece kolay bir öğrenme ve çalışma tekniğidir. TAB notadan farklı bir teknik olup kesinlikle nota bilmenizi gerektirmez. Bu sebepten dolayı nota okuyamamak gibi bir probleminiz varsa size TAB okumayı öğrenmenizi tavsiye ederim.

TAB altı adet çizgiden oluşur. Bu çizgilerin herbiri bir tele karşılık gelir. Sizi en çok şaşırtacak durum en alttaki çizginin gitarımızda en üst tele denk gelmesi olacaktır. TAB üzerindeki sıralama aşağıdan yukarı doğru; kalın mi la re sol si ve mi şeklindedir. Tab üzerindeki rakamlar basmanız gereken perde numarasıdır. Alt kısımdaki rakamlar ise kullanmanız gereken parmağınızın numarasıdır. Bu durumda işaret parmağınız 1 orta parmağınız 2 yüzük parmağınız 3 ve serçe parmağınız 4 numaradır. Şimdi alttaki TABa bakalım.

Buradaki ilk rakam bize en üst telde birinci perdeye işaret parmağımızla basmamızı söylüyor. İkinci rakam ise bize en üst telde ikinci perdeye otra parmağımızla basmamızı söylüyor. Böylece bütün tellerin 1. 2. 3. ve 4. perdelerine basarak yukarıdan aşağı doğru bir hareket yapmış oluyoruz.

Son olarak, TABın başındaki rakamlar bize çalışacağımız parça ya da egzersizin ritmi hakkında bilgi verir. Yukarıdaki tablar farklı ritimlerdedir ve bizim vuruşlarımız bu ritimlere uygun olmalıdır. Eğer ritim bilginiz yoksa Ritim bölümüne bakınız.

Anlatım 4

TABLAR NASIL OKUNUR

Tab yada tablature aşağıdaki gibi görülür.

 (mi)    E)----------------------------------------------------------------------

 (si)     B)----------------------------------------------------------------------

 (sol)   G)----------------------------------------------------------------------

 (re)    D)----------------------------------------------------------------------

 (la)    A)----------------------------------------------------------------------

 (mi)    E)----------------------------------------------------------------------

Yukarıdaki şekildeki mantığı anladıktan sonra tab okumanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Tab nota okumak yerine geliştirilmiş bir tekniktir. Gitar için (diğer enstrümanlar içinde var) yukarıdaki şekli ile kullanılır. 

İngilizler yolun sağından gitmedikleri gibi notaları da bizim gibi yazmazlar. 

C : do,

D : re,  

E : mi,  

F : fa,

G : sol,        

A : la,

B : si, onların kullandıkları notalar ve şu an için standart olmuş durumda.

Gitarımızda altı tane tel var. Aşağıdan yukarı doğru  mi si sol re la mi, ingilizler gibi yazarsak E B G D A E, şekildeki harfler gitarımızdaki telleri, uzun devam eden çizgiler ise klavyemizi gösterir.

TABLARIN OKUNUŞU HAKKINDA BİLGİ

Bir örnek ;

           E)---------------------------------------------------------------------

           B)---------------------------------------------------------------------

           G)---------------------------------------------------------------------

           D)------------------------5--------------------------------------------

           A)----------------4----------------4---------4--------3---------------

           E)---------------------------------------------------------------------

Şekilde daha öncede söylediğimiz gibi gitarın klavyesini düşünelim görüldüğü gibi burada nota yerine rakamlar var. Gitarınızı alınız. ilk önce dört sayısını çalıyoruz. Dört sayısının bulunduğu çizginin baş tarafında 'A' harfini görüyoruz. Bu harf gitarımızın 'la' telini(aşağıdan yukarı doğru sayarak 5.tel)  ifade ediyor. Dört sayısı ise o telin dördüncü perdesinin çalınacağını söylüyor. 

Sonraki 5 sayısı D teli(re notası:aşağıdan yukarı doğru 4.tel) üzerinde. Yani gitarın 4.telinin 5 numaralı perdesine basarak çalıyoruz. 

Üçüncü sayı  '4' ve 'A' teli üzerinde ve  4.perdeye basılarak çalınıyor.

Dördüncü sayı yine 'A' teli üzerinde 4.perdeye basılarak çalınıyor. 

Tab üzerinde son sayı üç ve 'A' teli üzerinde (la teli)  3.perdeye basarak çalacağımızı ifade ediyor.

Bu sayfa hakkındaki son yorum:
Yorumu gönderen: Justin Bieber( quseyinovbandar ), 15.05.2016, 07:43 (UTC):
Very very bad

Yorumu gönderen: can( cancesur1905hotmail.com ), 02.02.2014, 12:12 (UTC):
:-

Yorumu gönderen: 1313( Bsvsjbsjalhfýdmskhotmail.com ), 19.01.2014, 16:53 (UTC):
Bu tabla ilgili Cadd9 veya sayıların arasında h harfi var vede x var onlar ne lütfen yardım edin!

Yorumu gönderen: ali( ali_.onerhotmail.com ), 16.12.2013, 17:25 (UTC):
çok saolun

Yorumu gönderen: bestert( yokyokmynet.com ), 03.11.2013, 09:00 (UTC):
Olmadi cok karistirmisiniz :-

Yorumu gönderen: tahsin( lyingfromyou94gmail.com ), 20.10.2013, 19:47 (UTC):
abisi çok sağol çok faydalı oldu eline sağlık

Yorumu gönderen: ilkay_baser( bequietdreamyhotmail.com ), 06.10.2013, 20:05 (UTC):
Herşey çok güzel emeğinize sağlık ' ta ;
10 . Perdedeki tele hangi parmakla basıcaz ? :-

Yorumu gönderen: muhtar( ), 22.09.2013, 10:23 (UTC):
mudur ben ögrendim eyw. ama arkadasların kafasını karıstıran sıralama olmuşş sanrım

Yorumu gönderen: anonim( ), 08.08.2013, 10:07 (UTC):
bence gayet güzel anlatılmış ben diğer sitelerden öğrenmeye çalıştım ama olmadı burada çok güzel anladım ama bir tek kafamı karıştıran şey iki sayı ardı ardına geldiğinde ikisine birden basıyoruz tamam da hangi tele basacağız

Yorumu gönderen: Hazar( ), 06.08.2013, 11:49 (UTC):
bebk oyuncağı la 12 yasınjdayım çozdum

Yorumu gönderen: ümit( umitttselennnhotmail.com ), 01.08.2013, 11:33 (UTC):
bir sey anladlysam arap olaylm

Yorumu gönderen: Ankara ( ankarahaberlerigmail.com ), 18.07.2013, 16:32 (UTC):
güzel çaılşma olmuş

Yorumu gönderen: ece( ), 18.07.2013, 08:10 (UTC):
nasıl başlanması ya da nereden başlanması gerektiğini anlamadım sadece perdeleri ve telleri anladım lütfen yardımcı olun :-

Yorumu gönderen: ecesu( ), 13.07.2013, 12:37 (UTC):
videoyu biraz daha güzelleştirseniz ya dadaha güzel bir video koysanız

Yorumu gönderen: yağmur( ), 12.07.2013, 13:39 (UTC):
çok yardımcı oldunuz teşekkürler

Yorumu gönderen: naz( ), 09.07.2013, 19:05 (UTC):
anlamadım biraz daha kolaylaştırsanız lütfeeeeeeeeeeeeeeennnnnn ne oluur çok ihtiyacım varrrrrrr

Yorumu gönderen: can ( blackbloodcangmail.com ), 20.06.2013, 12:49 (UTC):
anlamadım

Yorumu gönderen: esmeray( esmeray3658girl.com ), 06.06.2013, 15:16 (UTC):
aslında bu site ile çok çabuk öğrendim sizden bir ricam olacak çok kısa bir melodi paylaşırsanız çok süper olur teşekkürler

Yorumu gönderen: S-pinge( httanboswindowslive.com ), 18.05.2013, 12:17 (UTC):
haha çok kolaymış...

Yorumu gönderen: Süper13( bombobboaooaffasfafmailnela.com ), 12.05.2013, 13:08 (UTC):
bune bişey olmuyo yhaa s..s.s.s